Czym są produkty liofilizowane? W jakiego typu produktach je odnajdziemy? Dla jakich osób są najlepsze?

Liofilizacja, określana również jako suszenie sublimacyjne, to proces technologiczny, który podczas zamrażania produktu, usuwa wodę, z pominięciem procesu skraplania. Tego typu termin wydaje się nowy, lecz w spożywczym przemyśle istnieje już bardzo długo, od pierwszej połowy 20 wieku.
Wtedy to amerykanie dostali tak pierwsze produkty, była to kawa, a odbyło się to w roku 1938.

owoce liofilizowane

Autor: Demur
Źródło: http://demur.pl

Nie ulega wątpliwości, że liofilizacja to najbardziej właściwa metoda utrwalania żywności. Z jednej strony zabezpiecza różne produkty przed popsuciem, z drugiej strony zachowuje ich wartość odżywczą zapoznaj się z pełną ofertą sklepu WGL.

Miałbyś ochotę poczytać więcej na ten temat – zapewne przypadnie Ci do gustu bieżąca notka (https://lampomat.pl/lampy-shilo), którą przygotowaliśmy z myślą o Tobie. Po więcej szczegółów wejdź w link.

W czasie tego procesu nie dochodzi do wielkich strat witamin lub składników mineralnych. Liofilizaty są ponadto bardziej lekkie, mniejsze niż ich normalne odpowiedniki, najlepsze więc są, aby zabrać je na dłuższą wyprawę.

Z pewnością każdy produkt jest odpowiedni do liofilizacji, wiadomo jednak, jak tylko ma w swoim składzie wodę i Składniki jakie zaliczyć można do suchej substancji, co oznacza białko, węglowodany i tłuszcz. Najbardziej często spotykane są w handlu warzywa oraz owoce liofilizowane. Można je jednakowoż znaleźć i w innych produktach, jak dania, sosy instant, mieszanki przyprawowe czy kawy. Dosyć często używane są w produktach dla ludzi aktywnych, jak liofilizowane mięso, które stanowi skoncentrowane źródło białka.
Taka żywność stanowi cenny element zdrowej diety, a związane to jest nie tylko z jej trwałością, ale także wysoką wartością odżywczą.

Liofilizaty przydatne będą zwłaszcza osobom aktywnym fizycznie, ale także tym, co dużo podróżują. Dobrze takie kupić, jeśli ważny jest dla nas zdrowy tryb życia.